Stargate SG-1

Vi har lanserat en ny hemsida för Uppsalafandom, och till den ska höra en blogg – denna blogg. Och själv har jag ombetts att skriva i bloggen, gärna det…!

Detta är alltså mitt första blogginlägg i detta forum. Och jag tänkte jag skulle skriva om TV-serien Stargate SG-1. Den går på Kanal 6 på vardagar kl 1800 och är väl värd att följa.

Jovisst är den det; ge den några chanser och du ska se att du är fast. Hursomhelst är det en smart serie, av flera skäl. Jag kan här förbigå sånt som bra rollbesättning (den har det, nog om det) och lagom påkostad scenografi, för det bästa med den är själva intrigerna, själva mångfalden i intrigtrådar.

Legenden är att det på 1900-talet hittats en gåtfull artefakt i Egypten, en hyperrymdsport, en port till stjärnorna som man med tiden lärt sig använda – men det är top secret, government denies knowledge! USA:s försvar tar sig via denna Stargate till främmande världar, möter främmande folk och får del av avancerad teknologi, och med tiden invigs övriga supermakters regeringar.

Det smarta intrigupplägget är nu att det hela utspelas i nutid, i tidigt 2000-tal, och därmed kan man relatera till figurerna på ett annat sätt än i exempelvis Star Trek. SG-figurerna kan otvunget skämta om aktuella filmer, populärkultur och aktuella förhållanden, vilket osökt får en att identifiera sig med dem. I sina civila liv kör de även dagens bilar, bor i vanliga hus osv.

Och det kan förekomma intriger i dagens värld med konflikter mellan flygvapnet och CIA, med Ryssland och annat dylikt. Men lika osökt kan ett avsnitt utspelas på en främmande planet, dit man kommit via den alltid så behändiga stjärnporten. Man kan med andra ord ha Star Trek-liknande avsnitt.

För det tredje kan man fara ut i rymden med rymdskepp byggda med alien-teknologi, vilket åter gör det Star Trekkigt – men utöver detta har vi som sagt nutidsförankringen med allt vad där tillhör. Och det är denna mix av nutid och oändlighet, av vardag och fantastisk verklighet, som ger ”Stargate SG-1” sin osökta charm.

4 reaktioner till “Stargate SG-1”

  1. Det bästa med SG-1 är ju att de har bra dialog och plausibelt handlande från karaktärerna som gör att både det som händer och karaktärerna känns trovärdiga. Att de sedan inte tar sig helt på allvar förtärker bara trovärdigheten. Tyvärr blev serien mycket sämre i slutet men de första 5-6 säsongerna är riktigt kul att se.

  2. Jag har börjat köpa SF serier på DVD och mina barn har rekommenderat SG till mig. Kruxet är att den är Stor och Dyr. Jag anar att om man sett säsong 1 vill man fortsätta. Eller vad tycker du?

  3. En del tycker att säsong ett är svagare än fortsättningen men jag tyckte det var ganska OK från början. Det är ingen serie man måste se men om man har den tillgänglig är den kul att se.

  4. Katrin: Ingen serie man måste ha, men formellt sett är den väldigt välgjord, ja den spelar i en högre division än Star Trek skulle jag vilja hävda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *