Ken Slater är död

Ken Slater var 20 år gammal när Storbritanniens sf-fandom kom igång på allvar. Det var 70 år sedan. Jag träffade honom senast för två år sedan, på den brittiska påskkongressen i Glasgow. Då stod han som vanligt och sålde böcker, och såg inte ut att vara en dag äldre än 75. En makalös människa.

Han har fått äran av att vara den som fick brittisk fandom på fötter igen efter andra världskriget. Så här skriver Rob Hansen:

Many who lived through this period credit Ken Slater with British fandom’s eventual revival nationally. In September 1947 he published OPERATION FANTAST, which […] sparked off the first post-war boom in fanzine publishing. OF remained associated with the BFL and Slater found himself running a department in the organisation that he describes as:

”…a sort of ’bring-and-buy’ agency for the BFL’s surplus magazines and books — and, of course, my own material. Officially, the original OPERATION FANTAST was the liaison department of the BFL and it remained that way through most of 1948.”

[….]Beginning to find their feet again British fans began to think about holding a convention. Ted Carnell appears to have been the first to push the idea, and in the January 1948 OF Trading Supplement, Slater urged interested fans to get in touch with him and passed their names along to Carnell. In the event, however, neither Slater or Carnell would be responsible for the convention that actually came about.

The WHITCON, Britain’s first post-war convention, took place on Saturday 15th May 1948. It was put on with little advance publicity but still succeeded in attracting 50 attendees, quite good for those days, and was held at The White Horse. Its organiser was John Newman:

”In 1948 I decided that I would like to attend an SF convention and came to the conclusion that I would have to organise it myself. Ken Chapman gave (calling it a loan but refused to accept repayment) money to arrange things and be certain of covering the expense of the buffet and hire of the upstairs room at the White Horse.”

The youngest attendee was undoubtedly Gillings 14 year-old son, Ron, and one of those who couldn’t be there, Ken Slater, sent £2 along so that everyone present could have a drink on him.

Ken Slater 1980

Bilden tagen av Lars-Olov Strandberg på Sfancon 11 i Gent, september 1980

Kens Operation Fantast utvecklades till en bokhandel och det var så man stötte på honom på senare dagar, som en oförtruten bokhandlare på brittiska kongresser, äldre för varje år utan att det syntes. Uttrycket the end of an era är slitet, men mycket mer sant än så här blir det inte. Denne man var aktiv inom science fiction innan Michael Moorcock föddes och Arthur C. Clarke slog igenom.

Han dog nu i helgen.

Ken Slater 2005

Bilden tagen av Chaz Baden på världskongressen i Glasgow, augusti 2005

”I like to take a book, a glass or cup of some liquor appropriate to the time and season, a comfortable chair, cigarettes or pipe …and a few hours.”

(Ken om sina läsvanor)

Läs mer om Ken och brittisk fandoms historia.

2 reaktioner till “Ken Slater är död”

  1. Här ser man hur sant det är att inte skjuta upp saker till morgondagen, något jag är expert på.

    Ken gav mig sitt kort i Glasgow och han sa sig kunna hjälpa mig finna några udda volymer jag sökte. Naturligtvis blev det aldrig av att jag kontaktade honom.

    Han var inte någon jag kände personligen, eller ens pratade mycket med. Men, den lilla pratstund jag hade med honom gav mig intryck av att han var trevlig, vänlig och hjälpsam. Jag kan tänka mig att han var en rejäl klippa i fandom, han gav det där trogna rejäla intrycket.

    Jag ska lyssna på historiens vingslag tillsammans med Hans, och försöka vara lite mindre slö nästa gång någon säger åt mig att kontakta dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *