Favoritförfattare

”Vem är din favoritförfattare?” Hur många gånger har man inte fått den frågan och suckat lika djupt varje gång. Det är ju bra böcker man är intresserad av, inte författarna, och de bra böckerna kan man hitta varsomhelst, av vemsomhelst…

Ickedestomindre finns ju det några författare som jag läser allt av. Jag skulle vilja dela in dem i två kategorier; författare som jag har läst praktiskt taget allt av, vars böcker jag skaffar så fort de dyker upp, och författare som jag har läst det mesta av och som jag planerar att läsa resten av, men som jag inte har någon direkt tidplan för. Författarna är:

Jag läser allt när det kommer ut

 • Susanna Clarke
 • Graham Joyce
 • Guy Gavriel Kay
 • Ken MacLeod
 • Christopher Priest
 • Geoff Ryman

Jag tänker läsa allt i sinom tid

 • Peter Beagle
 • Italo Calvino
 • William Faulkner
 • Diana Wynne Jones
 • Howard Norman
 • Mervyn Peake
 • Colm Tóibín
 • Connie Willis
 • Zoran Zivkovic

Jag kan också nämna författare som jag brukade läsa troget, men som med tiden av olika anledningar halkat ner i mina prioriteter: Iain Banks, Jasper Fforde, Alasdair Gray och Patrick McCabe.

Och, för att avsluta, författare som borde befinna sig under punkten sådant som jag tänker läsa allt av (eftersom jag har tyckt mycket bra om allt av dem jag läst), och som jag inte riktigt vet varför de inte gör det: Jane Austen, Stig Dagerman, Roddy Doyle, John Fowles, Graham Greene, Ernest Hemingway och China Miéville.

5 reaktioner till “Favoritförfattare”

 1. Det finns exakt en författare som jag någonsin försökt läsa allt av: Stan Robinson (om nu någon missat det). Lustigt. Jag har flera gånger tänkte att det borde finnas andra författare jag skulle kunna följa på det här sättet, men jag har inte riktigt fastnat för någon så.

  Sen kan det ju hända att jag råkat läsa alla romaner någon har gett ut ändå. Som Stieg Larsson (synd att det inte blev fler).

 2. Framförallt är det givetvis omåttligt tråkigt att den svenska ångesten (Dagerman) inte nått högre upp. Det är dessutom en författare det inte ens är särskilt svårt att läsa allt av, så omfångsrik var inte hans produktion trots allt, även om exempelvis De dödmdas ö kan vara lite lurig att hitta.

 3. Nå, jag *har* nog i princip allt av Dagerman. Det går så omåttligt mycket fortare att köpa än att läsa. Men jag har bara läst Att döda ett barn, Ormen, Bröllopsbesvär, Nattens lekar och Bränt barn.

 4. Det är nog bara Charles Stross och Terry Pratchett som jag aktivt försöker läsa allt av just nu av de som ger ut nya böcker.

  Nu när jag har köpe en E-bok-läsare håller jag på att kompletteringsläser Wodehouse så jag nar kanske om ett tag läst så gott som allt av honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *