Litterära förfalskningar

Något som roar mig storligen är lärda bluffar. De är inte bara roliga att läsa om, utan det finns något alternativhistoriskt över dem. Tanken spinner loss och man börjar fundera på hur det hade varit om den eller den boken verkligen hade funnits. Och man börjar planera sina egna ståtliga förfalskningar. (Ni har glömt det här inlägget den dag jag hittar Strindbergs okända uppföljare till Fröken Julie uppe på vinden, va?) Inte bara en intellektuell lek, utan också en utmaning för händerna. Detta blir lättare i framtiden, när originalen är elektroniska, eller så kanske dör genren ut eftersom det aldrig går att bevisa något.

The Guardian på webben listade vad man menade var historiens tio mest kända litterära förfalskningar för ett par år sedan och Loren Rosson III på bloggen The Busybody fyllde på.

Detta är skilt från de öppet deklarerade pastischerna, som också är roliga men inte alls har samma romantiska tjusning över sig.

Jag undrar hur mycket man skulle bli hatad om man placerade Mormons bok och Koranen, som båda väl till skillnad mot Bibeln uppges vara dikterade av Gud själv, på en sådan här lista… och Castaneda borde kanske också hamna där, fast den gode Carlos påstår ju inte att det är den med största säkerhet uppdiktade Don Juan som har skrivit böckerna.

Man undrar också hur många verk som idag hålls för äkta som i själva verket inte är det. Det perfekta brottet är som bekant det som aldrig uppdagas.

3 reaktioner till “Litterära förfalskningar”

 1. Graden av ljug i Castanedaböckerna: jag undrar jag vem man ska skylla på, detta med att de sägs vara dokumentära.

  Castaneda skrev sin bok, gav den dokumentär prägel, och sände den till ett förlag – som antog den och basunerade ut: detta är äkta, detta har hänt!

  Castanedas text i sig kan väl ses som dokumentär-artad. Tycker dock ej man behöver hudflänga honom för detta om han lagt till och dragit ifrån i sin skildring av don Juan, av indianmagi etc. Det avgörande måste ju vara om skildringen lever, om don Juan känns trovärdig etc.

  Är t ex don Juan helt uppdiktad – well, då är Castaneda en stor författare. Maken till levande gestalt (dJ) får man leta efter.

  I dagens postmoderna verklighetsuppfattning, där dokumentärromaner (senast en av CM von Seth om Madame de Stael), fejkdokumentärer etc är godkända genrer, förstår jag inte varför man ska nagelfara en Castaneda så hårt med ”sant eller ljug”-blåslampa.

  Inte så att detta träffar kärnan i vad du skrev om, litterära bluffar. Ska kolla in de där sajterna du länkade till…

 2. Jag ger dig rätt i att det är löjligt att bedöma skönlitteratur efter eventuell faktabakgrund, men nog låtsades Castaneda att Don Juan fanns i alla dessa långa år, eftersom han blev New Age-guru på köpet och tjänade pengar på det.

  Men visst, pengar är kul, jag hade nog gjort likadant. :)

  Det är nog strängt taget de som predikar Castaneda som sanning som får mig att himla med ögonen, snarare än Castaneda himself eller de som du, som inte påstår att de är annat än skönlitteratur, men kan innehålla sanningar för det.

 3. Den gode Castaneda (som dog 1998) hamnade lite mellan stolarna: för mycket ljug för att passa akademin, för lite ljug för att bli stor skönlitteratur…

  Stilmässigt sett är det goda rapporter han skriver, lite utstofferade men i stort ”dokumentära” – till stilen. Sedan har han nog lagt till en del i porträttet av don Juan; det är fortfarande en fängslande människa, men en textanalys har visat att där finns spår av en lärare Castaneda hade vid UCLA också.

  Om Castaneda varit smartare skulle han ha ökat de fiktiva inslagen, hittat på ännu mer. Men han kunde inte, saknade talangen för att dikta – så vi fick ett antal förädlade rapporter, lite träiga ibland men läsvärda.

  (På min egen blogg har jag ett Castanedatema, och där tipsade jag att Alvarfondens antikvariat hade Castaneda att sälja, smart va…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *