Boklådor

Igår blev jag sugen på att konsumera lite rymdopera, men det fanns ingen i min hylla att läsa. Följaktligen promenerade jag ner till The UEB och såg efter vad de hade inne. Min första plan var Iain M. Banks nyutgivna Matter, men den hade de sålt slut av.

Det blev alltså till att botanisera i hyllorna, och jag fastnade till slut för novellsamlingen Galactic North av Alastair Reynolds. Titeln skadade inte.


Inte längre en vanlig syn på The UEB.

På väg hem slog det mig att det är väldigt sällan jag handlar i bokaffärer nuförtiden. Priserna men kanske främst utbudet tenderar att locka mig till webbhandlarna.

Men då och då händer det som inträffade igår. En ledig eftermiddag blir man sugen på rymdopera och två dagars leveranstid duger inte.

Jag tänker knappast börja köpa alla mina böcker i butik, men någon slags princip kommer nog att införas. Den första bok jag köper varje månad som finns på UEB ska jag köpa där, tror jag.

6 reaktioner till “Boklådor”

 1. Som en vis man i stilig mustasch en gång konstaterade:

  Inte heller håller jag med dem som hävdar att bokhandelns främsta långsiktiga tillgång ligger i den service som kunnig personal kan ge (för dels kan många hitta informationen på egen hand i och med internet och dels finns det utrymme för internetbokhandlarna att förbättra sin service med svar på standardfrågor och, om deras marginaler tillåter det, en mer aktiv kundtjänst) eller ens shoppingnöjet, även om det sistnämnda är en folksport som inte skall underskattas. Bokhandelns främsta tillgång är dess omedelbarhet. Man kan gå in i en bokhandel och fem minuter senare kliva ut med en bok i handen. Den tillgängligheten ser internetbokhandeln inte ut att komma i närheten av än på länge.

  //JJ

 2. ”The UEB”, vad är det för exotiskt tänkte jag, är du ute och reser i världen och går in på Stor Känd Bokhandel… men så var det ju bara vår upsaliensiska engelskhandel, tack för länken.

  Beställde själv några Jüngerböcker från ett nätantikvariat. Flera veckor sen. Inget har hänt, inte ens det där bekräftande mail de lovade skicka. Hm…

 3. Apropå den vanliga bokhandelns ev. fördelar: själv fick jag min illusion krossad en gång i världen, den om bokhandeln som en plats där man får kvalificerad rådgivning.

  Kom och frågade om de hade ”Isländska sagor”, och fick motfrågan ”är det barnsagor eller”…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *