Tidslinje för utrotning

Ross Dawson har på sin blogg Trends in the Living Networks publicerat en underhållande tidslinje över hur saker och personer har utrotas och kommer att utrotas åren 1950-2050. Den är en blandning av allvar och småleende satir.

Vi lär oss att det sista ångloket försvann 1968, billig olja blev ett minne blott 1973, Jugoslavien försvann 1991, Tony Blair 2007 och att följande saker kommer att försvinna i framtiden: askkoppar 2010, telefonkataloger 2015, Taiwan 2020, rätstavnig 2022, dokusåpor 2030, Bangladesh 2035, koldioxidutsläpp 2040, Google 2049, framtidsforskare 2050, listor med förutsägelser 2051, fulhet några år senare och slutligen döden ytterligare några år efter det.

1 reaktion till “Tidslinje för utrotning”

  1. Billig olja försvann inte 1973, möjligen att man kan säga att gratis olja försvann då. I mina ögon är oljan fantastiskt billig än idag, närmast gratis om man ser till vad den uträttar för oss. För 170 kronor i olja och 100 kronor i övriga bilkostnader kan jag ta mig 125 kilometer till min uppväxtort på nittio minuter eller mindre, oljan gör det möjligt. Även när Bensinen står i 25 kronor litern (eller andra drivmedel i ekvivalent kostnad) så kommer det att vara att betrakta som i det närmaste gratis. Mycket närmare teleportering än den tokbilliga privatbilism vi har idag och kommer att ha även om tio år kommer vi inte.
    Min 38 år gamla bil är Science Fiction, vi lever i den FTL era vi drömmer om, resor som man gjorde några få gånger om året för 125 år sedan gör vi dagligen idag, resor som ytterst få människor gjorde i sin livstid gör vi många gånger per år, Resor som ingen ens vågade drömma om gör många av oss årligen och de allra flesta några gånger i sin livstid, allt tack vare att oljan ännu är så billig att den kan betraktas som gratis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *