Mot Core Fandom…

Idag bär det av mot Toronto och vår första kongress i nordamerika. Jag läste lite fanzines igår, och försökte skaffa mig lite koll på debatten om ”core fandom”. Det är ju en term som har bubalt lite i fandom, och jag har hört det diskuteras på påskkongresser jag varit på.

Nu är det visst dags igen med debatt, och frågan är åter vad som är kärnan av fannisk verksamhet och vem som är en ”riktig fan”. Jag har ingen aning om det finns ”riktiga fans” i Toronto, men ser jag någon ska jag rapportera det.

Själv är jag lite fascinerad av att man kan elda upp sig så mycket över vad en ”riktig fan” är för något, men kanske är det så med starka känslor och identitetsskapande grupper.

Tänk själv på svensk fandom på åttiotalet, med en massa tonåringar som sprutade ur sig fanzine och levde fhaanniskt på det överdrivet energiska sätt som bara tonåringar kan. En hord av supande, fanzineskrivande galningar som anser det fhaanniskt att härja, bråka och vråla ”Heinlein” och muttra om ufon. En herrans tur man inte är en ”riktig fan”, för jag skulle aldrig orka i mer än några timmar i taget!

Rapport om kongressen kommer nästa vecka!

10 reaktioner till “Mot Core Fandom…”

 1. Tja, mitt perspektiv är ganska annorlunda och har inget med bråkande tonåringar att göra. Jag tycker att det är värt att slå vakt om fandoms identitet som grupp, på så sätt att man bryr sig om traditioner och historia. (Inte nödvändigtvis att bevara dem oförändrade, men att vara medveten om dem.)

  Det är vad core fandom är för mig, de som bryr sig om fandom och identifierar sig som fans. Sedan kan man tycka vad man vill om dessa ”core fans” som individer.

 2. Det kanske vrålades ”Heinlein” i 80-talets fandom – men då var det i djupaste avsmak och ilska.

  Värre anatema än ”Heinlein” kunde inte tänkas för den tidens innefans. Varför? Han var ju högerspöke, vad annars…

 3. Sedan vad gäller corefandom: en viss grad av fanatism är okej, det utstrålar ju en viss energi från dessa fanatiker. Från dessa hängivna.

  Finns det fanatiska fans i Sverifandom idag? Jag vore glad om det gjorde det…

  Hade själv min mer fanatiska period på det förkättrade 80-talet, så titta inte på mig…

 4. Hehe… jag sa väl inget om i vilket sammanhang Heinlein nämdes? ;)

  Nåja, han fick stå som symbol för den fandom som var lite mer naiv, lite mer insulär och som hade Heinlein som ett exempel på ”framtiden” både i literaturen och verkligheten. Svensk fandom i åttiotalet lämnade förstås de markerna ganska snart, och jag blandade bilderna lite i mitt försök att skåda bakåt i stora drag.

  Jag håller med Johan om att hålla viss kontakt med rötterna är viktigt för en social rörelse, och de som bryr sig om fandom för dess egen skull är väl egentligen den bästa definitionen av en ”core fandom” om den ny existerar, eller ens behövs. De finns ju de som anser att fandom är dömt att försvinna in i samhället i stort när science fiction blir mer och mer en del av vardagen.

  Vem har rätt? Jag vet inte.

 5. Det pågår en intressant relaterad diskussion på Fiawollistan där några fans med engagemang i 90-talets Babylon 5-fandom beklagar sig över att så få kommer på deras filmvisningsträffar numera, och spekulerar i att de inte är intressanta nu när allt kan laddas ner hemma istället. Det är motsatsen till core fandom, de som bara är intresserade av vad kongresser har att erbjuda i form av sådant som de inte kan hitta på egen hand, och helt saknar ett intresse för fandom eller att träffa andra fans.

 6. En mer personlig reflektion som centrala värden.

  Jag kände på Ad Astra bland alla stormstroopers och animefigurer som vandrade runt, samt alla de människor som har Dr Who, Star Trek, Kevin Anderson, Stargate, filk, Battlestar Galactica vfsh som definition på science fiction, att jag har en helt annan och mycket smalare vision om vad sf är.

  Är jag närmre ”core fandom” för att jag känner till vem Walt Willis var? Är jag mer än ”core fan” för att jag fått epost från Vin¢ Clarke? Är jag närmre ”core fandom” för att jag gillar klassiker inom sf litteraturen och faktiskt läser dem?!

  Fan vet. Kanske är det så att jag inte är ens i närheten av ”core fandom” för att jag egentligen inte bryr mig ett dugg om vad det är och mest tycker fandom är en lite kul grej. Det finns en del människor som tydligen befinner sig mitt i fandom och lever i vad de kallar science fiction och jag känner mest en lite krypande känsla när de närmar sig. Jag kanske bara är gammal, gnällig och insulär. :)

 7. Intressant det du säger om B5 gänget, Johan.

  Jag känner åker ju inte på kongresser för att möta andra fans, i huvudsak. Utanför en liten krets i Sverige känner jag ju inte en käft!

  Bryr jag mig om fandom i sig? Det vet jag faktiskt inte.

 8. Varför åker du på kongress? Det är inte för att köpa böcker, det kan du göra hemifrån. Det är inte för att titta på saker på duk eller skärm, det kan du göra hemma. Är det för panelernas skull? Inte riktigt, va, det är knappast värt hundratals dollar.

 9. Man känner ju ingen innan man har lärt känna dem. Och man behöver inte känna folk för att träffa dem och prata en stund. Panelerna är också ett sätt att träffa folk, i alla fall om man är panelist!

 10. Ärligt talat vet jag inte riktigt varför jag åker på kongress! :)

  Jo, för att Åka skulle dit!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *