Buffy-fandom i Uppsala bjuder in till minikongress

Såg följande inbjudan på en e-postlista (Fanac-listan):

BUFFY the Vampire Slayer MINI-CON

Tid: Söndagen den 27 april klockan 12.00
Plats: Fyrisskolan i Uppsala och dess filmsal, utrustad med stor duk
och biografstolar.
Pris: GRATIS!
Anmälan: Senast torsdagen 25 april till Jhonny Therus. tel: 073-0741688, email: jtpunsch snabel-a yahoo.com

Preliminärt schema

12.00 – ca 14.30
Inledning och sedan visning av serien, avsnitten:
-Bewitched, Bothered and Bewildered. Säsong 2
-Doppelgängland. Säsong 3
-Hush. Säsong 4

14.30 – 15.00
Paus. Förhoppningsvis med fikaförsäljning.

15.00 – ca 17.30
Visning av avsnitten:
-Family. Säsong 5
-Tabula Rasa. Säsong 6
-Once More With Feeling. Säsong 6.

Jättekul att det finns entusiaster som orkar hitta på sådant här, men jag kan inte låta bli att undra varför tv-/film-fandom verkar vara så fixerad vid att titta på avsnitt på duk. Alla intresserade har väl redan sett dem, både en och flera gånger? Det intressanta vore väl att ha diskussioner om Joss Whedons konstnärliga vision, föredrag om hur det gick till att spela in Buffy och liknande? Titta på avsnitten kan jag göra hemma.

När jag går på vanliga sf-kongresser är det för att prata med andra människor och för att få höra diskussioner och föredrag om science fiction i olika former. Om programmet skulle bestå i att deltagarna alla satt i en sal och läste om en bok som de redan hade läst, skulle det ju vara synnerligen poänglöst. Det är så jag uppfattar tv-film-fandom.

Sedan tycker jag i vanlig ordning att det är trist att det alltid är en enskild tv-serie som evenemangen handlar om; det vore mycket roligare med en Joss Whedon-kongress där alla hans verk diskuterades, eller en sf-/fantasy-tv-kongress, där alla möjliga verk inom genren diskuterades.

Nå, jag kanske går dit och ser hur evenemanget blir. Det är ju, som sagt, kul med entusiaster som tar initiativ till sådant här.

8 reaktioner till “Buffy-fandom i Uppsala bjuder in till minikongress”

 1. I see your point.

  Men det här med att maratonkolla TV- och filmserier är litegrann en generationsgrej. Och stilen med coner där man blandar filmer med föredrag osv som du skissar, ja, det är väl inte precis en generationsfråga…

  Men dagens fantastikfans är mer, ja vad heter det, fint ord, specificerade. Dyrkar en företeelse (Buffy, SW, Harry Potter). Det har i vart fall blivit vanligare med dessa ”sanna fanatiker”, samtidigt som gamla fina sf-fandom tuffar på i mitten med tentankler åt alla håll…

  För vi inom sf-fandom är och förblir ju crème de la crème i fanvärlden :)

 2. Säger du det, Svensson? :)

  Jag känner ju igen mig i det Johan säger, och med tillägget att jag inte fattar varför folk dyrkar Buffy över huvud taget. (hmm? Ska det där särskrivas sådär? Jag har ingen rättstavare här i kommentarsrutan.)

  Dock ska sägas att för mig finns det en liknande företeelse på vanliga sf/f kongresser, nämligen ”readings”. En författare läser sin bok högt för folk? Jag är läskunnig själv, tack.

  Det finns säkert en mening med både readings och mediafanniska evenemang av den här typen, men jag begriper dem inte.

  Nu har jag iofs varit med på lite tittningar på tv-serier i kollektiv form, men så vitt jag kan minnas var det alltid intressant för mig för att det var saker jag inte sett innan och inte hade tillgång till själv. Kanske kan sådant dra folk nu med, eller har alla ”internettat” hem allt de vill nu för tiden? Vem vet.

 3. Jag tror att det är ungefär som de filmkvällar vi hade i 2040-gänget förr, där man kunde se en hel säsong i sträck (fast jag själv brukade somna i mitten). Skillnaden är att man vill göra en större grej, och bjuda in mer folk. Jag tror att grundidén helt enkelt är att man vill kolla på vissa avsnitt eller så igen, och göra det tillsammans med andra — inte mer än så. Det är min tolkning.

 4. Över huvud taget kan skrivas över huvud taget eller överhuvudtaget, men det förstnämnda alternativet är ju definitivt mest tilltalande.

  //JJ

 5. Jag tror lite som Ante och lite som Åka. Dels handlar det nog om att titta på saker man redan har sett tillsammans med andra, och dels om att locka nya tittare till serien. Det är väl därför man har valt ut just de avsnitten – ett par av dem är riktigt, riktigt bra, även om arrangörerna stavade fel till Doppelgängerland.

  Sedan hade det väl låtit intressantare med en diskussion i samband med det hela, men en diskussion utan att visa avsnitten hade inte varit ett dugg intressant för den som inte har sett serien, så då hade de missat den aspekten.

  Å andra sidan kan man ju undra om folk som inte har sett serien över huvud taget vill se avsnitt från de senare säsongerna, och få dussintals spoilers. Eller för den delen hur pass begripligt det är att se ett lösryckt avsnitt mitt i, hur lysande det än är (och Hush, till exempel, är verkligen lysande – det inser till och med jag som har noll koll på filmteori.)

 6. Ditt sista stycke är anledningen till att jag inte alls tror på att tanken är att locka nya fans – det är helt riktat mot befintliga fans. Och – ja, inte poänglöst, men mycket mindre givande än det hade kunnat vara. Jag tror att Åka har rätt, och det är just det jag tycker är synd: att det inte är ”mer än så”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *