En förlorad oskuld

Ibland är man dålig och beställer inte böcker i tid för att få hem dem innan man borde ha läst dem. Det är någonting med det där att man borde beställa en bok, istället för att man inte borde beställa den utan lägga pengarna på saker som, tja, mat, som gör det hela så mycket mindre tilltalande. Då får man stå sitt kast, och läsa den på skärmen istället, någonting som man några timmar och en roman senare inser kanske var en måttligt god idé eftersom huvudet känns alldeles tomt på ett sätt som det inte brukar göra efter att man har läst en bok. Man är åtminstone en upplevelse rikare och vet vad det faktiskt innebär att läsa en så lång text på datorn utan paus. Om inte annat så är det en god påminnelse om varför man vanligtvis betalar för de där pappersbuntarna med trycksvärta på.

Det finns förstås förmodligen långt värre romaner att läsa på skärmen än Cory Doctorows Someone Comes to Town, Someone Leaves Town. Den är inte för långt, den är inte svårläst och den är tillräckligt engagerande för att man skall dras in i läsningen. Jag är ändå glad att det inte är någonting jag hade tänkt göra om de allra närmaste dagarna.

8 reaktioner till “En förlorad oskuld”

 1. Jag blev också tvungen att läsa en bok på skärmen härom veckan; ”Lonesome Squirrel”, av Steve Fishman. Det är en helt suverän bok – jag läste den tom. under en sex timmars tågresa… på min pyttelilla mobilskärm!

  Han är en dömd bedragare, utesluten Scientologo och schizofren – detta är berättelsen om hans historia med Scientologin – han skriver jäkligt bra (känns lite som Bukowski möter Palahniuk), och det Går inte att sluta läsa eländet!

  http://www.xs4all.nl/~fishman/ls/indexls.html

 2. Böcker på nätet: fin idé, men som du visar så funkar den inte…

  Överhuvud taget ska texter på nätet vara korta. En-två skärmhöjder är idealet, mer blir lätt jobbigt.

  Bok på nät: på sikt borde man kunna ta fram en handhållen skärmsak, stor som en bok. Finns kanske redan? Och med texten svart på grått eller liknande så att det inte blir för jobbigt.

  På sikt måste total digitalisering vara bättre än papper-och-klister…

 3. Fast det finns ju gott om folk som faktiskt läser saker på skärmen; det kanske är en fråga om ovana? Men visst, jag föredrar också kortare texter på skärmen.

  Skulle jag leva tills nittio skulle jag bli mycket förvånad om pappersboken inte är synnerligen marginaliserad när jag dör.

 4. Min Cybook Gen3 fungerar utmärkt. Den känns som en riktig bok och jag läste nyss ut Murray Leinsters _A Logic Named Joe_ som finns tillgänglig fritt från http://www.baen.com på den.

 5. Min Cybook köpte jag från http://www.bookeen.com/. Kostade 350 Euro så ganska dyr. Man behöver ett fodral också så det får man betala extra för.

  Eventuellt släpper Sony sin läsare snart i Europa. Annars verkar det vara en del nya läsare på gång så det ska bli spännande att se vad som dyker upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *