Bokmani

Precis som i Åkas fall kretsar mina tankar runt böcker för närvarande. Jag har ett både komplicerat och okomplicerat förhållande till böcker. Jag gillar böcker, jag gillar att läsa, jag gillar de fysiska exemplaren. Bibliotek var magiska platser för mig som liten, kanske för att vi inte hade några enorma mängder böcker hemma. Något hundratal, inte fler. Ganska normalt, antar jag.

Jag kan egentligen inte motivera varför jag vill behålla volymerna efter att jag har läst dem. Visst är det praktiskt att kunna plocka fram en bok igen och slå upp något man letar efter, men det är mest ett svepskäl – det är egentligen inte värt den plats de tar. Det rummet skulle kunna användas till mycket annat, och man kan som bekant ingenting ta med sig när man dör. Men böcker är något slags kombination av snuttefilt och statussymbol för mig, antagligen en direkt följd av hur jag såg på böcker som liten. Det är nog säkrast att fortsätta att samla på sig dem, för sinnesfridens skull.

Att tankarna löper i bibliofila banor just nu beror på att jag till slut har börjat att föra över vår bokkatalog från FileMaker till LibraryThing. Vårt exemplar av FileMaker Pro är gammalt, en ny licens är dyr, och så är det ett meckel med att exportera posterna så att jag kan lägga upp dem på webben. Och på webben vill jag ha dem, så att jag kan komma åt listan enkelt när jag är ute och reser och står och begrundar huruvida vi redan har en bok eller inte. Vad jag däremot inte insåg innan jag började, är hur viktigt det är för mig att ha omslagsbilder på så många böcker som möjligt i katalogen. De tar alldeles för lång tid att leta reda på i de fall där det inte finns någon färdig bild i LibraryThing, men jag lägger ändå ned den tiden. Suck.

9 reaktioner till “Bokmani”

 1. Va, har Per den största svenska LT-katalogen? Det hade jag inte trott. Jaja, vi får väl se om vår samling fortfarande är störst när vi närmar oss slutet på arbetet.

 2. Böcker är artefakter, ”objets d’art”: kul att ha även om man inte läser dem.

  Gamla inbundna saker med guldtryck sparar man gärna, de ger atmosfär, om så bara med sin bokrygg där i hyllan.

  Har själv rensat ut en del böcker vars blotta åsyn tråkade ut mig (gamla kursböcker, krigsböcker). Men nu ska jag nog inte rensa ut mer, och fulla bokhyllor är bra isoleringsmaterial sägs det; bra att ha om man skaffar stuga nån gång…

 3. När jag katalogiserade mitt (jämförelsevis blygsamma) bibliotek på LT effektiviserade jag processen genom att först lägga in alla böcker så snabbt det går, sedan sätta en tag i stil med ”FIXME” på allting, för att sedan gå igenom och fixa alla poster efter hand.

 4. Men privata kommentarer och förvärvsdatum står i den katalog som jag betar av, och där jag håller reda på hur långt jag kommit genom att radera posterna. Och omslag, upplaga och tryckår är ju jättejobbigt att fixa i efterhand – inte minns man alltid vilket omslag man har på en bok? Det är egentligen bara taggningen som är enkel att skjuta upp. Eller?

 5. Det har du rätt i. Jag hade inte en tidigare katalog att följa i arbetet, och när man har så få böcker som jag minns man kanske bättre hur de ser ut.

  Orkar man gå igenom taggningen i efterhand är det säkert bra, eftersom man utarbetat ett system för dem medan man katalogiserat böckerna, men jag vet inte om det är värt det.

  Jag gillar förresten Pers idé att tagga med SAB-koder.

 6. Jag är inte helt säker på vitsen med SAB när det finns folksonomitaggning, men jag har ändå adopterat Pers standard. Än så länge taggar jag inkonsekvent och sporadiskt, men det är lätt att gå igenom efteråt.

  Jag minns många, men långtifrån alla omslag på böcker vi har. Särskilt gäller det författare som vi har många böcker av, som Moorcock och Vance.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *