Detektiver!

Den här veckan har både jag och maken kommit hem från biblioteket med spontana fynd av deckarhistorier med fantastiskt anslag.

Jag hittade The Metatemporal Detective på bibliotekets hylla med nya böcker. Jag hajade till och tog en extra titt eftersom jag inte förväntat mig att se Michael Moorcock på Mystery-avdelningen, och sen blev jag så nyfiken att jag bestämde mig för att ta med den hem och ta en närmare titt. Moorcock kan ju vara lite svårtillgänglig ibland, men den här boken verkade hålla en ganska rak stil.

metadetective.jpg

Nu har jag läst de två första berättelserna, och det är onekligen de gamla vanliga figurerna från Moorcocks Multiversum, fast i gammaldags deckarberättelsestil. Ganska trevligt, fast jag är inte säker på att jag tycker att det är mer än pastisch kombinerat med omtuggande av samma saker som de här personerna alltid gör.

Ante släpade hem Shadows over Baker Street, som är en antologi där olika kända författare har skrivit Sherlock Homes-berättelser i lovecraftiansk miljö. Jag som aldrig begripit mig på Lovecraft har lite svårt att förstå grejen, men konceptet verkar ändå lite kul på något sätt. Och omslagsbilden är lite cool.

9780345455284.jpg

4 reaktioner till “Detektiver!”

 1. Gaimans bidrag till Shadows over Baker Street finns också i hans samling Fragile Things. Jag tyckte att det var det bästa i samlingen.

  Påminde osökt om Nicklas Lovecraft/Blyton-fanfic.

 2. Gaimans bidrag var skoj, onekligen. A study in Emerald, som den hette, var stilmässigt trevlig som Sherlock Holmesberättelse och när vändningen kom var den subtil.

  Har Nicklas skrivit Lovecraft/Blyton fanfic!!?

  Jag vet inte om jag tycker det låter lysande eller förfärligt, som koncept…

 3. Översta boken: Moorcock tjoar på…

  Jag gillade Moorcock en gång i tiden, har ännu en vrå för honom i mitt hjärta. Men substansen? Kanske i några av de tidigare Eternal Champion-texterna. Och ”The War Hound and the World’s Pain” från 1981.

  Men dagens Moorcock är väl som du antyder bara omtugg och idisslande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *