Flest böcker när man dör vinner

Jag har under de senaste åren fört en läsjournal, och dumt nog jämfört mig med andra läsare. Förra året blev det 30 volymer och årentinnan det 24. Naturligtvis såg det bra ut med 17 lästa verk efter 17 veckor på året. Nu skulle jag kanske klara den magiska gränsen 52 på ett år!

Detta är naturligtvis helt förryckt. Borde jag inte läsa böckerna för att jag gillar dem? Varför tävlar jag egentligen? Nu har jag dessutom insett en sak, när vi har nått vecka 20 i kalendern, och det är att jag inte ”har råd” att läsa noveller! En novellsamling tar ofta längre tid för mig, eftersom jag vill idissla varje avslutad berättelse en aning och därför inte läser mer än en eller två om dagen. Det kan ju bli max 25 sidor på en dag i värsta fall!

Man behöver inte tänka speciellt länge för att se hur dumt det där är. Kanske är frestelsen att tävla helt enkelt för stor, och en del av oss borde helt enkelt låta bli att skriva ned vad vi läser? Jag ska försöka tagga ner lite, men det är inte lätt.

Det hela har sin upprinnelse i en upplevelse av ”readers block” som jag drabbades av. Det var i augusti för några år sedan som jag insåg att jag bara hade läst 5 volymer under det året! Jag fick spel och satte igång att pressa så mycket lättlästa saker jag kunde hitta, och nu har jag fortfarande inte lugnat ner mig! Vissa är rädda för att bli gamla, och andra för att inte hinna läsa alla sina böcker innan de dör…

6 reaktioner till “Flest böcker när man dör vinner”

 1. ”Reader’s block”, det var ett bra ord: har haft det själv på sista tiden, har haft motstånd mot skönlitteratur. Men så fann jag en gammal pocket med New Worlds-noveller (NW i pocketutgåva, 70-talets början) och då lossnade det lite.

  Har även läst om gamla Jüngerböcker. I största allmänhet är det omläsning som gäller nu, eller genomgång av gamla luntor för att leta fram sånt man har oläst. Köpa nya böcker känns inte så aktuellt just nu, men det kan väl ändra sig.

 2. Men det är ju ”Flest böcker när man dör vinner” som gäller! Allvarligt talat, jag använder maximen lite grann för att se till att jag läser överhuvud taget. Jag älskar att läsa, men det händer ändå lätt att jag inte tar mig tid till det. Om jag då stressar mig lite att läsa genom att föra bok och mäta, så blir det mera läst och det gillar jag.

 3. Jag köpte en så usel thriller häromveckan (för avkoppling) att jag nu gör en ansats att läsa lite ’Riktig’ litteratur

  Dåraktigt nog har jag gett mig på ”The Infinite Jest” av David Foster Wallace

  Lite trögläst och ganska ’Pynchon’, men iallafall läsvärd hittills :)

 4. PS – Relevans av förra inlägget: den (boken) lär Inte öka på min ”antal böcker lästa detta år” faktor nämvärt – men lär kanske öka min självrespekt som läsare, om jag nu inte ger upp efter första fjärdedelen :)

 5. Det var det värsta… Tala om att skapa sig bekymmer. Jag tycker att alla människor på hela jorden ska sluta upp med att jämföra sig med varandra hela tiden. Jag ”slår” dig ju med hästlängder eftersom jag läser ca en bok per dygn, max 2 dygn. Så jag läser kanske 200-300 böcker på ett år vilket jag tror att du med din läggning aldrig kommer upp i. Men vad är det för ”värde” i det? Jag kan slå vad om att du kommer ihåg de böcker du läser på ett helt annat sätt än vad jag gör. Några veckor efter jag läst en bok kommer jag knappt ihåg vad författaren hette… Ska jag då bryta ihop för det? Nej du, vi är alla olika med olika förtjänster och brister. Jag läser som en bulimiker av mina orsaker och det är jag nöjd med. Var du nöjd med dig själv du också, säger mamma!

 6. Jag har väl iofs inte tänkt tävla med er som läser tokmycket. Efter min period då jag inte kunde läsa har jag tappat alla sådana ambitioner.

  Men, jag känner mig fortfarande lite hetsad av alla olästa böcker jag äger…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *