So You Want to Be a Wizard

1-3/8 i år äger sf-kongressen Stocon 08 rum i Stockholm. Hedersgäst är science fiction- och fantasyförfattare Diane Duane, vilket är anledningen till att hennes ungdomsfantasybok So You Want to Be a Wizard är vad som skall diskuteras under kvällens bokpratsmöte. So You Want to Be a Wizard, som gavs ut för första gången 1983, inleder Duanes serie Young Wizards, men kan utan problem läsas fristående utan att man fortsätter med de övriga böckerna i serien. Lyckligtvis, eftersom det gott och väl räcker med en bok.

Egentligen kanske det inte beror så mycket på boken som på att jag har svårt för några av de drag som utmärker många ungdomsböcker, som hur storyn fungerar: inom ramen för den överhängande handlingen får bokens båda huvudpersoner, Nita och Kit, en rad problem som alla klaras av på ungefär lika många sidor och där det, hur hotande de än är, alltid går att ta sig igenom svårigheterna genom någonting protagonisterna tidigare lagt sig till med, oavsett om det är en månskensrönnkvist eller en tacksam Lotus Esprit. Det känns lite som ett tv-spel: ett gäng banor de skall ta sig igenom för att komma fram till och besegra bossen. Det är ett berättande som kräver mer delaktighet från min sida för att faktiskt engagera mig.

3 reaktioner till “So You Want to Be a Wizard”

  1. Jag läser den just nu och håller i princip med. kanske inte med din specifika kritik, men mitt omdöme är att det är en typisk, ganska trevlig ungdomsbok som jag hade älskat när jag var 12 men som nu inte lockar mig att läsa vidare. Men det är ju hennes debut, jag utgår från att senare böcker är bättre.

  2. Å, men jag tyckte jättemycket om den här boken! Kanske ytterligare ett bevis på att jag läser för andra kvaliteter än många andra.

    Och den är bättre än första Harry Potter-boken, det hävdar jag bestämt.

    Jag har läst bok ett, två och åtta i den här serien hittills, och det är inte omöjligt att jag läser resten någon gång. Det verkar som om böckerna blir kumulativt mer komplexa, för i varje bok införs fler personer och fler magiska aspekter, och i åttonde delen verkar det som om allt och alla måste finnas med samtigt — det gjorde det lite svårt att hänga med i svängarna för mig som inte läst alla böcker innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *