Klassifikationssystem

Tim Spalding, LibraryThings grundare, har länge gått i tankar och funderat på ett klassifikationssystem för att ersätta det proprietära, föråldrade och ganska krångliga Deweysystemet. Efter årets American Library Association-konferens har han fått för sig att sjösätta tanken: Open Shelves Classification, ett opensourceprojekt som LibraryThing nu söker frivilliga att driva.

Nu använder vi i och för sig SAB-systemet hemma men det skulle ändå vara kul att betatesta det system som de kommer fram till, även om en ständig omsortering av alla böcker skulle kunna tänkas sluka enorma mängder tid.

4 reaktioner till “Klassifikationssystem”

  1. Förlåt en yngling, men vad är Deweysystemet? Är det nån datapryl, eller har det att göra med ”A-allmänt och blandat, B-bok och biblioteksväsen, C-religion”…?

    Har kollat första länken men ej blivit klokare.

  2. …och precis likt systemet med bokstäver kan det bli riktigt snärjigt när man lägger till undergrupper. 601.2238 kan t.ex. en bok ha om jag inte minns fel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *