Klassifikationssystem

Tim Spalding, LibraryThings grundare, har länge gått i tankar och funderat på ett klassifikationssystem för att ersätta det proprietära, föråldrade och ganska krångliga Deweysystemet. Efter årets American Library Association-konferens har han fått för sig att sjösätta tanken: Open Shelves Classification, ett opensourceprojekt som LibraryThing nu söker frivilliga att driva.

Nu använder vi i och för sig SAB-systemet hemma men det skulle ändå vara kul att betatesta det system som de kommer fram till, även om en ständig omsortering av alla böcker skulle kunna tänkas sluka enorma mängder tid.

Det här inlägget postades i Kåserier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Klassifikationssystem

 1. Svensson skriver:

  Förlåt en yngling, men vad är Deweysystemet? Är det nån datapryl, eller har det att göra med ”A-allmänt och blandat, B-bok och biblioteksväsen, C-religion”…?

  Har kollat första länken men ej blivit klokare.

 2. Johan Anglemark skriver:

  Deweysystemet är uppbyggt av siffror och är det system som de flesta folkbibliotek i USA använder. Det är ungefär som ”A – Bok- och biblioteksväsen” osv, fast kategorierna är annorlunda och man bygger upp signumen av siffror istället för av bokstäver. Se Dewey_Decimal_Classification på Wikipedia.

 3. Ante skriver:

  …och precis likt systemet med bokstäver kan det bli riktigt snärjigt när man lägger till undergrupper. 601.2238 kan t.ex. en bok ha om jag inte minns fel.

 4. Det kan man med SAB också. Oeöqccac står t.ex. för juridik rörande knyppling. För mer se http://krafsklotter.blogspot.com/2008/03/lets-play-steak.html.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *