Reseläsning

Så, då var det snart dags för oss att återvänta till den eviga ungdomens stad. Naturligtvis är en av de viktiga saker man måste packa någonting att läsa på vägen. Men vad?

Det är en svår balans det där att få med sig tillräckligt med läsbart, men att inte släpa med sig ett mindre bibliotek. Oftast brukar jag i sista stund stoppa ned något extra, ”för säkerhets skull”. Denna gång riskerar att bli som de förra, men jag ska försöka hålla mig i skinnet.

Vad är det då som gör en bra resebok? Till att börja med måste den ju vara lagom lång att räcka resan ut, men även en del andra kvaliteter kan vara värda att fundera på.

Är boken en bok jag tycker verkar intressant, men inte lättläst nog att ta slut på en gång? Kommer jag bli väldigt besviken om den blir borttappad eller stulen? Är det en bok som kräver lite motstånd, men som kanske man kan komma in i när man sitter en längre stund och bara kan läsa? Kan man ge bort den till någon när den tagit slut, så man slipper släpa den hem igen?

Du har kanske fler saker du funderar över när du väljer reseläsning? Vilka är de i så fall?

Nu ser det ut att bli Desolation Road av Ian McDonald, Long Lost av Ramsey Campbell samt The Boat of a million Years av Poul Anderson. Förutom den där saken som åker med i sista minuten, förstås.

8 reaktioner till “Reseläsning”

 1. Jag brukar ta med mig halvlästa saker som man borde ta itu med. Det blir så mycket lättare när man inte har något val.

  Då brukar jag förstås i det längsta undvika att resa någonstans, och när jag gör det packa 10–20 böcker åtminstone.

 2. Just det, ”den där saken som åker med i sista minuten”…

  Exempel på ”think outside the box”, som att ta med en skitdålig bok som kanske ändå är bra.

  ”Varför inte tvärtom” som Picasso sa. En bra maxim för all mänsklig verksamhet.

 3. @Björn: Jo, det där med ”saker man måste ta itu med” har jag klurat på. Lite ont om sådana nu, dock.

  Usch. Dan Brown. Jag vill inte ens läsa en parodi av hans böcker.

  @Lennart: men hur vet jag att den är dålig om jag inte läst den än? :)

 4. …sista minuten boken är lagd på högen. Naomi av Douglas Clegg.

  Undrar om det blir en till i den verkliga ”sista minuten”?

 5. Ante: jag såg smileyn, men jag menar så här: man har vissa fixa idéer vad man ogillar, typ ”jag hatar historiska romaner, jag hatar Vilhelm Moberg, jag hatar poesi”…

  Därför kan det vara skoj att pröva ens fördomar när man befinner sig i en annorlunda läsposition. På resa osv.

 6. Jo, jag anade att det var så du menade, men kunde inte låta bli att retas lite.

  Nu har jag läst ut Naomi. Det var ju tur den kom med, för inget annat är utläst än.

 7. Jag håller just på att packa för att åka till Denvention. Jag har laddat min eboksläsare (Cybook Gen3) med Patrick O’Brian, Ian Flemming, Rex Stout, Glen Cook, Peter O’Donnell, Georgett Heyer och lite annat. Så för resa ska det vara sträckläsningsböcker och lättläst. Jag tog också med mig Liz Williams _Snake Agent_ som pappersbok om batteriet skulle ta slut eller man blir sittande i ett flygplan då man inte får använda elektronik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *