Catahyapriset för 2007

Fantasyföreningen Catahya (som var med och hjälpte till att arrangera Kontext nyligen) delar sedan förra året ut ett novellpris, som årligen skall uppmärksamma den mest förtjänta fantastiknovellen. I år gick det till Johan Theorins ”Endast jag är vaken”, ur antologin Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter. Juryns motivering:

”Endast jag är vaken” är en morbid komedi som förenar 1800-talets sagotradition med den moderna blodiga skräckberättelsen. Invånarna i en nybyggd idyll får se sin strävan efter materiell och fysisk säkerhet slå tillbaka mot dem själva. Det är något både karikatyrartat och charmigt över dem, dessa representanter för en samhällsklass och ett sätt att leva som många eftersträvar, men även något överspänt med deras präktighet. Med skräckblandad förtjusning följer man Theorin när han stänker blod på deras livspussel.

Läs mer här.

3 reaktioner till “Catahyapriset för 2007”

  1. Jag har redan pratat med Maria (Nygård) om den saken, och föreslagit att hon skulle kontakta Theorin för att fråga om man kunde tillgängliggöra den (till exempel på Catahya) eftersom det är svårt att se vem som har någonting att vinna på att den inte går att läsa. Jag tror inte att hon har fått något svar än, dock.

    //JJ

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *