Läsbeting 2009

Några olika faktorer styr hur jag väljer böcker att läsa. Jag försöker att:

 • beta av favoritförfattare.
 • hänga med i det allra mest omtalade av det som publicerats inom sf/fantasy senaste året.
 • läsa in mig på hedersgäster på kommande kongresser.
 • läsa böcker som någon jag litar på rekommenderar tillräckligt entusiastiskt.

Till det tillkommer ”pliktläsning” av olika slag, om jag är med i någon jury eller bokcirkel.

Problemet är att detta leder till att lejonparten av det jag läser är sf och fantasy. Exempelvis är dessa de senaste femton böckerna jag har läst:

Graham Joyce: Requiem
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Kent Björnsson (ed): Krälande Cthulhu och andra bedrägliga blindskär
Kent Björnsson (ed): Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter
Zoran Zivkovic: The Library
China Miéville: Un Lun Dun
John Garth: Tolkien and the Great War
Nils Holmberg: Tusen och en natt 6
Neil Gaiman: The Graveyard Book
Dan Simmons: Song of Kali
Peter Englund: Stridens skönhet och sorg
James Branch Cabell: Figures of Earth
Tim Powers: Last Call
Ursula K. Le Guin: Tales from Earthsea
Graham Joyce: Memoirs of a Master Forger

Jag funderar allvarligt på att ta paus från genrelitteraturen något år och vältra mig lite i Joyce, Proust, Faulkner, Hemingway och annat som jag har försummat alldeles för länge. Joyce har jag en del oläst av, framför allt Ulysses, Proust har jag inte läst något alls av, Faulkner och Hemingway har jag bara läst enstaka böcker av men älskat allt än så länge. Jag har inte ens läst samtliga Shakespeares pjäser. Jag har olästa diktsamlingar av Seamus Heaney som väntar. En massa Graham Greene som pockar. Kate Atkinson är jag nyfiken på.

Men först måste jag ”pliktläsa” mer av Liz Williams inför Imagicon i höst. Tur att The Ghost Sister, som jag håller på med just nu, är bra. Sedan får jag fundera på om det är dags att göra det där avbrottet. Kanske helt enkelt genom att inte ställa någon mer sf eller fantasy på ”Att läsa”-hyllan, så att boktraven gradvis byts ut…

9 reaktioner till “Läsbeting 2009”

 1. Åh, det är för att det jag avstår från är bättre än det jag läser. Varje gång jag läser något av Greene eller Faulkner, till exempel, så är det för det mesta bättre skrivet och plottat än någon sf/fantasy jag läst det senaste året.

  Annars skulle det så klart inte spela någon roll.

 2. Behöver man läsa allt av Shakespeare? Jag tycker det verkar som om Titus Andronicus kan man klara sig utan.

  Jag såg föresten en härlig föreställning en gång då några glada jeppar spelade sig igenom de flesta Shakespeareverk på en timme eller nåt sånt. Det kan ha varit på kulturnatten. Titus Andronicus var rolig.

  Proust borde du läsa! Jag har inte läst hela hans storverk, men det jag läst har verkligen gett mig nya perspektiv. Klart värt att smaka på!

  Klart man ska ta en paus om det behövs. Jag gör sånt ibland. Det fick mig faktiskt att bli toksugen på att läsa lite skojiga rymdhistorier igen, för övrigt…

 3. Nej, man behöver förmodligen inte läsa allt av Shakespeare, men hur ska jag kunna veta vad jag hade kunnat skippa innan jag har läst det? ;)

  Jag ska nog ta den här pausen, som sagt. Jag minns att jag kände på det omvända sättet efter de år då jag pluggade litteraturvetenskap (svensk och engelsk) och saknade sf och fantasyn.

 4. Jag ska väl tillägga att jag inte på något vis ångrar att jag läste de senaste 15 böckerna. Ingen av dem var direkt dålig och alla utom de två skräckantologierna och Miévilles Un Lun Dun hade platsat på min läslista hur jag än hade komponerat den. Flera av dem var fantastiskt bra, det gäller framför allt Le Guin, Englund och Powers. (Le Guin borde vara kandidat till Nobelpriset på allvar.)

  Det är bara det att läsningen blir så ensidig om alla kriterierna för att välja böcker är viktade mot sf och fantasy.

 5. Jag trodde inte du gillade Le Guin?

  Håller med om ensidigheten. Ibland läser jag ”nåt annat” bara för att skaka om lite, vad det än är.

  Märkligt ofta är ”nåt annat” en kriminalroman av nåt slag, men aldrig en av de där svenska deppsakerna!

 6. Jag har omvärderat och uppvärderat Le Guin. Nu är jag fast besluten att ta mig igenom hennes författarskap. Hoppas att jag slipper nedvärdera henne igen! ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *