Årets Nebula-nomineringar

Apropå Johans text om sf-priser har vi här borta i utlandet bestämt oss för att diskutera årets Nebula-nomineringar. Jag brukar tycka att de här nomineringsomgångarna är en bra anledning att försöka ta mig för att läsa några aktuella noveller (och långnoveller och kortromaner och allt vad det heter), när de nu finns tillgängliga på nätet och så. Har inte börjat ännu, får väl se vad jag biter i först. (Några åsikter om intressanta författare eller extra bra berättelser?)

Av de nominerade romanerna har jag faktiskt läst två (Brasyl och Little Brother). Jag kanske håller lite koll på fältet ändå, även om det inte alltid känns så.

2 reaktioner till “Årets Nebula-nomineringar”

  1. Av novellerna som finns online har jag läst Johanna Sinisalos ”Baby Doll”, Mike Allens ”The Button Bin” och James Patrick Kelleys ”Don’t Stop”. Den sistnämnda förstås jag över huvud taget inte varför den nominerades: kompetent hantverk, men hyggligt ointressant och oengagerande historia. Bjuder inte på särskilt mycket nytt, och kärleksbiten som skall fungera som drivkraft känns ganska blek. Mike Allen tycker jag generellt om: kul idéer, väl genomförande, lite som Tim Pratt. ”The Button Bin” är inget undantag. Sinisalos ”Baby Doll” är också värd tiden att läsa; hon skapar personer som verkligen känns levande.

  2. Fast eftersom jag kikade på listan var jag förstås tvungen att läsa åtminstone en novell. Kij Johnsons ”26 Monkeys, Also the Abyss” var en av mina favoriter. Fantasifull, med en god skildring av Aimees förhållande till aporna. Fast jag har svårt att se den som värdig en utmärkelse som föregående års (eller två års) bästa novell. Det gäller i och för sig alla de nominerade noveller jag har läst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *