Närläsning

Det är väldigt fascinerande att följa med i Kate Nepveus omläsning av Lord of the Rings. På ett helt annat sätt, men i samma omfattning, är det kul att läsa den mycket grundliga sågningen av Left Behind på Slacktivist-bloggen (observera att man måste läsa baklänges om man vill börja från början, krångligt nog). Jag kan inte låta bli att både beundra och fascineras av den här typen av närläsning. Ibland är ju kommentarerna väldigt givande också, det är fördelen med att göra sånt här i bloggform. (På tor.com finns också på samma sätt omläsning av Wheel of Time och omtittning av Star Trek, men de har inte intresserat mig eftersom jag inte riktigt tagit del av de här verken till att börja med.)

Skulle jag kunna göra något liknande? Jag har grunnat på det ibland. Man vet ju aldrig. En vacker dag, om jag fastnar för något värdigt föremål för uppmärksamheten.

3 reaktioner till “Närläsning”

  1. Hon som läste Tolkien läste VÄLDIGT nära: kapitel för kapitel. Spännande…

    Varje kapitel kommenteras som om det är uppenbarelser. Lite roligare att läsa en essä om det hela, det hade nog jag tyckt. Annars intressant fenomen, vi tolkar ständigt om de stora verken.

    Att läsa och tolka sf är också en kreativ verksamhet, det är inte bara författarna som skapar.

  2. Tja, Slacktivist läser också VÄLDIGT nära: några sidor i taget. Det finns alltså över 20 arkivsidor med inlägg. Han har hållit på i flera år och har precis börjat på bok två (efter ett mellanspel med filmen). Man lär sig väldigt mycket om hur man *inte* bör skriva en roman, bland annat. Jag skulle aldrig stå ut med att läsa böckerna själv (jag som kastade Dan Brown i väggen!) men att läsa kommentarerna är rätt underhållande.

    Vad gäller Tolkienläsningen fascinerar det mig att se någon annans detaljerade reaktion på en bok jag själv läst. Det är ju ett verk som somliga säkert redan har analyserat sönder och samman, men som jag själv bara har läst rakt av och inte grunnat så mycket på.

  3. Att läsa OM sf är onekligen kul, jag brukar googla vissa titlar för Wikipedia, nästan allt finns. Man behöver inte läsa själva böckerna längre, referatet finns redan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *