Tidsresor, grammatik och alternativa universa

Stig W. Jørgensen har i dag publicerat en mycket intressant artikel på sin blogg Ekkorummet, om tidsresor, tidresans fysik och nuddar vid att skissa på hur ett språk vars tempus klarar av att hantera tidsresor på ett naturligt sätt skulle kunna se ut. Nu är skissen synnerligen grund, eftersom Jørgensen, som han säger, ”imidlertid aldrig gjort noget forsøg på at konstruere et sådant sprog eller en formalisme der kunne udtrykke de nødvendige relationer, og jeg skal sige jer hvorfor: Tidsrejser er ikke virkelige. Nu ved jeg godt at nogle også betragter det som en udmærket hobby at lære sig klingonsk eller tolkiensk elversprog, men jeg synes ikke at resultatet står mål med indsatsen hvis det ingen relevans har for den virkelige verden.”

Jag är inte säker på att jag håller med. Det skulle vara roligt, som ren hobby, att skissa på en sådan grammatik i alla fall, bara för skapandets glädje och för den kreativa problemlösningens skull. Man behöver ju inte fortsätta när man når de riktigt knepiga stadierna utan kan sluta där, på den punkten. (En annan fråga som i vart fall jag ställer mig är om det redan finns språk som är mer lämpade för syftet än vårt indo-europeiska modersmål.)

Artikeln refererar också några filosofiska och estetiska teorier om kronologi, och rekommenderas i sin helhet: Tidsrejsens grammatik.

2 reaktioner till “Tidsresor, grammatik och alternativa universa”

  1. More Inperiumspeak, sorry. I have been interested in the philosophy and physics of time and time travel, since I wrote my PhD dissertation on the direction of time, in 1971. I will do my best to read the relevant parts of the blog, think about it, and reply. Right now I’ll simply say that the writer does not consider at least two other methods for time-travel that are now under scrutiny by physicists and philosophers. Neither—and both have variants—enploy the parallel worlds scenarios used by Deutsch. So I HOPE I have time to look at this blog. What I have seen so far is not only interesting, but is just what I wish there was more of in SF circles.

  2. I JUST remembered a great book on time travel. It’s Paul J. Nahin’s, TIME MACHINES, American Institute of Physics, NY, 1993. I own it and it was a pleasure to read. Nahin is a Professor of Electrical Engineering with a deep knowledge of physics. Equally important for Upsallafandom, he is an SF fan! The book has as much SF in it as it has physics. Since 93 only a few details have been added to our knowledge, so the book is well worth reading. Even more so if one, like me, loves those corny drawings from old SF magazines. Its physics appendices are marvelous and describe what we know in readable formulae. The notes and references are marvelous. The book’s a treasure-chest.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *