Tarabagatai!

Ett fanmagazine från Johan Anglemark, Eddagatan 4 A, 753 32 Uppsala.

Fås genom SFF eller för det vanliga. Färdigställt i januari 1998.

Författaren betraktar oförstående sin omvärld

Jag förstår inte hur man gör för att luta sig tillbaka och med lugn min skämta om eländet i världen. Jag är en sådan där hopplös tönt som blir förbannad på orättvisor. Jag läser coola krönikor av coola hippa unga människor som inte orkar bry sig om att folk svälter och har det för jävligt, som tycker att det är OK att vissa bor i tolvmiljonersvilla i Bromma medan andra tränger in sig själva och fyra barn i en liten trea i Skärholmen. Livet är orättvist, what’s the big deal. Jag vet inte varför jag inte tycker likadant. Jag hittar inga objektiva skäl till varför rättvisa är viktigt, så det kan bara skyllas på indoktrinering under min uppväxt, samtidigt som någonting inom mig viskar att rättvisa och solidaritet är otroligt viktigt, att jag har rätt och de har fel.

Jag sitter och blir förbannad på en massa svin och önskar förtryckarjävlarna och profitörerna åt helvete, samtidigt som jag drar in en skaplig lön och kan unna mig goda viner och exklusiv whisky. "Vadå, vad gör du själv", undrar de blaserade yuppiewannabeerna när jag spottar på folk som tjänar pengar på andras elände. Ja, vad gör jag själv? Inte ett förbannat dugg. De har rätt, de jävlarna. Och vad skulle jag kunna göra? Vi lever i vad som förmodligen är det mest effektiva systemet att sköta mångmiljonhövdade samhällen som någonsin har provats, och de flesta alternativ åt vänster, höger och mittemellan skulle antagligen vara sämre. Det enda jag i praktiken skulle kunna göra är småsaker vars enda praktiska betydelse vore att ge mig en smula bättre samvete. Att det här systemet annars har så stora brister att det mycket väl kan leda oss käpprätt in i vår egen undergång är en annan sak. Vad som behövs är väl egentligen lite genetisk bearbetning av människor, lite fin genmanipulering. Det bör väl utföras i smyg av en väl sammansvetsad konspiration av läkare och forskare, annars kommer handikapprörelsen, EAP och Alf Svensson springande och försöker stoppa en. (Hmm. En tanke slog mig. Man skulle beväpna DHR, EAP och KDS med tunga vapen och tussa ihop dem. Det påminner av någon anledning mig om att H P Lovecraft vid sju års ålder låtsades heta L Valerius Messala och lekte att han torterade urkristna i amfiteatrar! Lekte med klossar kan jag tänka, och hörde inom sig massornas jubel när ännu en kristen slets i bitar av de tänkta lejonen. Helt fascinerande.)

Den själviska genen, hette det för några år sedan. Det är väl just den man skulle vilja identifiera och avlägsna. Om man på kuppen gjorde människan lite slöare och mindre benägen att överleva som art är väl ingen större skada skedd. Dö ska vi ju alla, förr eller senare, med eller utan äpple i munnen och senap på skulten. Möjligen skulle livet bli mindre färgstarkt, men då har vi ju alla tidigare generationers övergrepp att gotta oss åt i virtuell verklighet.

BNF:en på den gröna ön

Walt Willis fyllde 78 år sista veckan i oktober. Jag har ägnat de senaste månaderna åt att läsa igenom Warhoon 28, Richard Bergerons klassiska mastodontfanzine med Willis samlade verk, några sidor då och då. Det är definitivt lätt att drabbas av en överdos Willis. Jag har funderat på varför Willis är (och framförallt var) så avgudad. Han skriver bra och ofta riktigt roligt, men den klassiske, tidige Willis slår mig inte som vare sig någon exceptionellt gudabenådad stilist eller nyskapande humorist. I sina tidigaste texter snuddar han t o m ofta vid en jobbig barnslighet. Det har funnits ypperliga skribenter i fandom sedan dess (det vore i och för sig konstigt annars, med tanke på att det säkert finns åtminstone femtio gånger så många fans idag som då, på femtiotalet), men ingen som nått samma gudalika status. Vad Willis skriverier däremot utstrålar är personlighet. Hans texter är generösa, men ofta lätt bitska, och har en tolerant, sympatisk framtoning. Dessutom blir de med tiden allt bättre, och den sena femtiotals- eller sextiotalstappningen av Walt Willis är en upplevelse.

En levande kongressfandom

Vad jag saknar mest i dagens svenska kongressfandom är kontinuiteten bakåt. Det finns några veteraner, som Lars-Olov och Urban Gunnarsson, men i princip har dagens svenska kongressfandom 15—20 år på nacken. När man pratar med amerikanska eller brittiska fans är ofta både 50-, 60- och 70-tal en högst levande del av deras bild av fandom. Antingen var de själva med, eller så har de hela tiden umgåtts med äldre fans som var med. En av de första brittiska fans som Walt Willis fick kontakt med 1949 var Glasgowbon Peter Bell. Honom satt jag och läppjade whisky med för två år sedan. The mind boggles.

Tittar man däremot på en typisk svensk kongress idag (t ex Konfekt 97) så slås man av att den har en enorm slagsida mot åldrarna 20—39. (Flera av Konfektdeltagarna som är över 40 år var dessutom på kongressen huvudsakligen för att de blivit personligen inbjudna, vilket förstärker intrycket.) Det är väl bättre än för tio år sedan, antar jag, där slagsidan borde ha legat på åldrarna 16—29. Vi har trots allt haft en viss nyrekrytering (mest i Uppsala och Linköping), och de fans som var aktiva för tio år sedan har inte massgafierat, som generationen före dem. Intressant är att Internetgruppen av svenska fans är betydligt mer blandad; där finns flera fans i fyrtioårsåldern och uppåt som inte satt sin fot på någon kongress på 10—15 år eller mer.

Vad jag hoppas på är inte att vinna tillbaka fans från 60-talet, de har gafierat för gott, de flesta av dem, och skulle därför inte tillföra någon kontinuitet. Nej, jag hoppas att dagens 30—40-åringar inte gafierar eller slutar gå på kongresser under de år som kommer, så att deltagarna på en svensk kongress om tio år kommer att vara jämnt fördelade i åldrarna mellan 20 och 50 år. Då har vi nämligen en chans att få en fandom där ingen behöver känna att han hamnat på andra sidan åldersgärsgårn, vilket jag tror är vad som hände med väldigt många fans under sjuttiotalets andra hälft, när fandom invaderades av högljudda tonåringar. Brutala generationsväxlingar är alltid trista.

Författaren minns sin gröna ungdom

En gång när jag var sex år gick jag ut på gården mellan hyreshusen i t-shirt och kalsonger. Jag drömde mardrömmar om det i flera år efteråt. Det var framåt sex-sjutiden om kvällen och jag ville gå ut och leka lite till. Jag tror inte att jag bad mamma om lov eftersom det var så pass sent att jag inte skulle ha fått det, utan jag smet bara ut, vill jag minnas. Ute på gården, mellan parkeringsplatsen och lekplatsen, stod ett par killar som bodde i en trappuppgång i huset mittemot, den ene av dem ett par år äldre än jag. Vi hade snackat ett par minuter när han plötsligt tittade på mig och undrade varför jag bara hade kalsonger på mig. Blek av chocken tittade jag ner och upptäckte att han hade rätt. Jag blev röd som en pion och rusade upp igen. Lustigt nog tror jag aldrig att någon nämnde det igen, men jag gick omvägar när jag fick syn på honom i flera månader efteråt. Blotta tanken på skammen om han skulle skvallra för någon annan var mer än jag orkade tänka på. Så småningom gick det över och jag slutade bekymra mig.

Driften att publicera fanzines

När jag gick i lågstadiet hade jag två stora litterära förebilder, större än Ture Sventon och Richmal Cromptons Bill tillsammans. De var Tintin och Kalle Anka. De levde i kompletta och detaljrika världar som jag inte såg någon skillnad på ur trovärdighetssynpunkt. Sjunkna skepp, näsapor, koks och faraoner var lika fantastiska och fantasieggande som enhörningar, turkronor och Långtbortistan. Jag bestämde mig för att skapa en egen fantasivärld. Den cirklade kring en herre som jag bestämde mig för att göra vuxen, och jag tog för säkerhets skull till hans ålder rejält: han fick bli 21 år gammal. Bay-bay (wittert namn, eller hur?) försågs med upprättstående tofs i pannan och två brorsöner (jag ville ju inte verka derivativ) och var från början till yrket privatdetektiv. Han hade en obscent rik farbror vid namn Krösus van Bay.

Eftersom jag aldrig varit så bra på att hitta på storylines råkade inte Bay-bay ut för särskilt mycket värt att uppteckna, men knappologi har jag alltid varit bra på så jag skapade ett land för honom att bo i. Landet Bayalla, landet som koloniserades av vikingar men undgått att upptäckas igen av omvärlden (utom av Tyskland under de bägge världskrigen, min fantasivärld hade aldrig tillfredsställt mig om jag inte hade fått några nazister, Tigerstridsvagnar och pickelhuvor att fantisera om) uppstod. Under åren 1974—76 befolkades Bayalla av tidningsredaktioner, fotbollsserier, museer, riksdagsval med fler uppdiktade statistiktillfällen. Jag skapade ett antal politiska partier, kommunister, DKK (de konservativa kristna), nationalsocialister i en salig blandning och slog tärning om hur riksdagsvalen förlöpte. (Eftersom ett val om året var några val färre än vad som tillfredsställde mig så förrättade jag val retroaktivt tillbaka till andra världskriget.) På ett analogt sätt avgjordes "allsvenskan" i fotboll.

Alla dessa händelser beskrevs i Nyhetsblaskan, Bayallas största tidning, som hann komma ut med 17 nummer innan den gick i graven. Jag hade då nyss fyllt tretton och hade helt enkelt vuxit ifrån det ganska barnsliga upplägg och namngivningsmönster som Bayalla hade. Men det kan nog sägas vara mitt första fanzine, med en upplaga av ett exemplar och hela fyra läsare.

Författaren uttalar en förbannelse

Snart är det jul igen. Flera veckor när man inte kan gå på stan utan att trängas med en massa idioter i svettiga kläder. Måtte deras bjällerklangsbedövade öron förvandlas till björktickor.

Boken och jag

Förra helgen köpte vi en ny bokhylla. Jag minns den tid när jag aktivt försökte utöka min boksamling så mycket som möjligt. När jag 1988 var tvungen att flytta från mitt studentrum för att jag inte fick in ytterligare en bokhylla kändes det som en seger, men nu undrar jag hur vi egentligen ska få plats med alla böcker. Jag köper säkert inte en tredjedel så många böcker längre som då, så den här bokhyllan kommer säkert att räcka två år till, men det är ju bara en tidsfråga, och tio år skulle i så fall innebära fem bokhyllor till och innan jag fyller femtio skulle det hinna bli ytterligare tre. Jag är som sagt ingen fanatisk bokköpare längre, men man kan ju inte sluta köpa böcker. Hur skulle det se ut? Dessutom skulle det kräva en självdisciplin som jag och Linnéa saknar. Det är sexigt med böcker, men de tar alldeles för mycket plats. Vi har naturligtvis bara drygt 2 500 volymer, förvisso mycket, men det finns ändå gott om fans som har fler böcker än vi, men med mindre än att vi övergår till att ha bokhyllor längs en eller flera väggar i alla rum, är det ändå snart för många.

Frågan är sålunda: Var ska vi göra av alla böcker? Jag kan inte med att sälja böcker som jag tycker om, eller ställa undan dem på vinden. Lenins samlade verk försvann upp på vinden några år innan vi sålde dem till Sten Thaning, och jag har skänkt bort en del skräppockets och sålt av dubbletter, vilket är mer än jag hade klarat för tio år sedan, men att ta steget längre och sälja hyggliga böcker för att skapa plats åt nya kan jag inte tänka mig. En faktor som också borde spela in är hur lätt det är att damma böckerna. Bok-Victor berättade en gång om en antikvariatshandlare i Uppsala som dammade en del böcker i sitt lager för första gången på några år och fick i sig en så stor mängd damm att han dog knall och fall, av akut allergichock eller kvävning. Det blev så många partiklar att hans andningssystem panikreagerade och lade av. Jag vet emellertid inte om slutsatsen man ska dra är att man bör damma av sina böcker ofta eller inte alls. Förmodligen antingen eller.

Svenssonkursen

Har ni någonsin varit i hem som är välstädade och prydliga, där man kan umgås utan vara tvungen att navigera mellan möbler och högar av papper och böcker? Naturligtvis har ni det, de flesta svenska hem är sådana. Vad jag undrar är: Hur bär de sig åt? Krävs det att någon i hemmet har ett deltidsarbete och kan ägna halva livet åt hemmet? Jag skulle vilja gå en svenssonkurs, bara för att få veta hur man bär sig åt. Jag har en del misstankar om metodiken. Förmodligen är det första man ska göra att sälja eller vindslagra åtminstone ett par tusen böcker samt säga upp alla tidskriftsprenumerationer (eller kasta de gamla numren istället för att lagra dem i tidskriftssamlare). Man ska också sluta med alla märkliga aktiviteter i hemmet som att spela spel, läsa högt och vara engagerad i planering av Tolkienfester och sf-kongresser. Sådant resulterar bara i en massa papper och prylar som ligger framme för att man inte ska glömma bort dem. Om det enda man gör i hemmet är att äta, sova och titta på TV kommer det förmodligen bli oerhört mycket enklare att hålla ordning, för att inte tala om dammsuga och damma. Man måste också sluta köpa böcker.

Jag skulle gärna vilja ha ett välstädat hem som inte ständigt är överbelamrat med bråte, men jag har ingen lust att leva ett liv utan tidskrifter, böcker och en massa projekt i luften. Alltså måste jag välja. Idealet vore naturligtvis att ha en så pass stor bostad att man kan förvisa bråten till ett rejält arbetsrum och bibliotek. Men kanske har jag fel? Kanske går det att kombinera vår nuvarande bostad med ett prydligt, välstädat hem? Jag antar att jag måste hitta den där svenssonkursen för att få svaret.

Jag och författarna

Jag tittade precis igenom listan över lästa böcker och slogs av det faktum att jag i olika åldrar fascinerats av och slukat olika författare. Smaken växlar med åren; exakt vilka författare är det som har påverkat mig under olika skeden? Listan börjar i mitten av sjuttiotalet, och jag kunde snabbt konstatera att bland de första favoriterna var (bortsett från Wahlströms gröna ryggar, särskilt Tre deckare-böckerna, och Thea Oljelunds Arvo — killen från framtiden) Astrid Lindgren, Åke Holmberg och Nils-Olof Franzén. I mellanstadiet sedan blir det stora doser Wells, Verne och C S Lewis. Det var förmodligen här som jag grundlade sf-intresset. På högstadiet fastnade jag för Heinlein ganska ordentligt. Det blev en del Ira Levin och Sven Hassel också, men också (mest i sjuan) mer Verne.

Slutet av högstadiet domineras av Tolkien, även om mer Heinlein slinker ner. I nian, och senare det första året på gymnasiet blir det mycket Bertil Mårtensson och Clifford Simak. Något senare även Lloyd Alexander och Sam J Lundwall. Samt Tolkien, så klart och Stephen Donaldson.

Mina första år i Uppsala läser jag mängder av Howards Conan, Farmers Riverworld, en massa Vonnegut samt Julian Mays Pliocene Exile-böcker. Moorcock dessutom, nästan uteslutande fantasyproduktionen från sextiotalet. Någon gång här plöjer jag också Zelaznys Amber-böcker samt läser en hel del Flann O'Brien och Lovecraft.

Efter ytterligare ett par år i Uppsala blir det mer blandat, lite Faulkner, Strindberg och mer Flann O'Brien. Det är inte enbart av fri vilja, till stor del styrs urvalet av vad jag läser på den litteraturvetenskapliga linjen. Mot slutet av åttiotalet snöar jag in på Chris Priest, och i nittiotalets början läser jag huvudsakligen Priest, Ian McDonald, Iain Banks och Mike Moorcock. Åren efter det en del Philip Dick, Pratchett och Roddy Doyle och de senaste åren mer Banks, Dick samt Robin Hobb och Diana Wynne Jones.

Två citat

"Och en otroligt feminin frilla har han också." (Uppsnappat på tåget)

"Det finns få saker som säger mer om en människa än hennes bild av livet: om hon ser det som en väg, ett fältslag, ett växande träd eller ett rullande hav." (Karin Boye, Kallocain)

 

En scen och en tanke

Scenen är total harmoni — ett palats där alla älskar sin nästa och lever i stor välmåga. De kan inte lämna det palats där de lever, men det stör dem inte. Palatset är för dem en gyllene bur och de tas omhand av underbar personal. Men en dag stormas palatset och sanningen uppenbaras för läsaren — de är livstidsfångar som fått sina minnen utraderade och behandlas med silkesvantar för att inte orsaka onödigt lidande (men ändå hålls inspärrade som avskräckning samt för att inte stöta allmänhetens rättsmedvetande). Vad som slutligen har skett är att folket tröttnat på att försörja dessa grova brottslingar varför de kastar sig över dem och lynchar dem. De dör utan att förstå varför.

Tänk er en gammal nedgången gumma på stan, sliten, hemlös, sjuk och trött på livet. Om man gav henne gift och sade: Det här är ett gift, ta det så slipper du leva mer, och hon tog det, skulle man kunna fällas för det? Och skulle man ha handlat rätt?

Talossa

Enligt dess officiella webbplats (www.execpc.com/~talossa/) är Talossa följande:

Kungariket Talossa är en oberoende, suverän nation i Nordamerika som 1979 lämnade Förenta staterna under fredliga former.

Talossa har ibland beskrivits som ett fantasiland eller en "mikronation", men enligt ett uttalande som godkänts i folkomröstning 1993 är kungariket Talossa "ett samhälle med människor som har roligt genom att göra saker som är tämligen lika vad "riktiga" länder gör, antingen av turistnostalgiska skäl, på grund av makthunger, för att parodiera eller — just det! — för att bygga en nation."

Talossa är inte ett datorspel eller en rollspelsvärld. Det är ett pågående politiskt äventyr, och utlänningar är välkomna att söka talossanskt medborgarskap och delta. Om du befinner dig i Talossa är du automatiskt en viktig figur i talossansk politik. Det finns inga "vinnare" eller "förlorare" annat i valen, och i förslagen till den lagstiftande församlingen. Talossa är äkta partipolitik, bara i mindre och lättillgängligare format. [...]

Sedan Talossa drabbade Internet 1995 har landets befolkning mer än fördubblats. Det finns (sist de räknades) fler än femtio webbsidor med en länk till den här sidan, och talossanska medborgare har använt Internet för att förse befolkningen med en mängd olika nyhetsförmedlingar, politiska plattformar och andra tjänster. [...]

Historia

Den 26 december 1979 utropade Robert Ben Madison, en 13-årig högstadieelev i Milwaukee, Wisconsin sitt sovrum som oberoende suverän stat: Kungariket Talossa. Han besteg tronen under namnet Robert I. Med början under 1981 släpptes andra in i RT (Regipäts Talossán; kungariket Talossa) som medborgare. Demokratiska val började hållas 1981 och landet blev konstitutionell monarki 1985. Efter flera kriser åren 1986-1988 rörande vem som skulle vara kung skrevs en ny constituziun i slutet av 1988 som bekräftade Talossas demokratiska väsen. Madison har behållit en framstående roll, som kung och som en av det progressiva konservativa partiets ledande ljus, men andra medborgare har också intagit framskjutna positioner. Under dessa nitton år har Talossa haft över 60 medborgare, från USA, Kanada, Québec, Frankrike, Schweiz, Norge, Australien, Italien och Storbritannien. [...]

Politiska partier

RT:s politiska liv omfattar flera politiska partier. Januari 1998 sitter fyra partier i cosân: Progressiva konservativa partiet, Els Zefençadéirs del Päts Talossán (Landet Talossas försvarare, eller ZPT), Raßemblamáintsch dels Citaxhiens Talossáes och Talossas kommunistparti. [...]

Berber

Enligt en lag från 1994 är talossanerna "oförklarligen och oupplösligen på något sätt besläktade med berberna." År 1984 och 1985 skapade kung Robert en detaljerad "fornhistoria" för talossanerna att yvas över, utkastet till ett slags talossansk "Iliaden". En majoritet av medborgarna stöder berberaspekten hos Talossa medan andra avfärdar den som "rappakalja".

Bigott®

Har du svårt att få plats med dina böcker? Då ska du köpa Bigott - det portabla bokbålet. Diameter 56 cm, komplett med gnistskyddet Moralist™ i smutsavstötande grafit och värmeisolerande 16 mm

bottenplatta. Den lättmonterade rökavledaren

Autodafé™ finns som tillbehör.

Medföljer gör "Guide över anstötlig litteratur",

komplett med motiveringar ur tre olika moralistiska

synvinklar - chict socialistisk, apokalyptiskt kristen och

navelskådande islamitisk. Läs om varför du ska förvandla

Malone dör, Madame Bovary och Grottbjörnens folk till aska,

medan du med gott samvete kan låta Lady Chatterleys älskare,

Fröken Smillas känsla för snö och Markis de Sade stå kvar i hyllan.

Bigott - ett måste för dig som behöver mer

plats i bokhyllan. Nu endast 995:- inkl. moms.