Upsalafannisk ordlista

-av Johan Anglemark

Allhelgonaafton.
En kyrkogårdspromenad i Upsala denna kväll visar på det lustiga faktum att Upsala är mest till sin fördel under de gamla keltiska högtiderna Samhain och Bealtaine. Se även Valborgsmässoafton.
 
Johan Anglemark.E-post
Språkvetare. Medskyldig till GhöstaCon. Upsalafandoms spritreserv sen Henricson flyttade. Ger utan tvekan ut Solas na Gréine RSN.
 
Stefan Blomskog.
Antropolog. Så gott som gafierad; används numera bara som stencildepå och chaufför.
 
Robert Brown.E-post
Arbetslös mångsysslare med mycket på sitt samvete. Har haft långtgående planer på ett Belphegor 4 i något år. Bjud honom inte på rödvin.
 
Ingemar Carlsson.
Säger man möjligen hej till när man träffar. Helt gafierad och förtvivlad över att han fortfarande får fanzines från Kaj Harju.
 
Leif Carlsson.
Mångsysslare, känd för sin uttolkning av den homeriska frågan, och för valaffischerna till Gotiska förbundet. Aktiv fanzinefan och mer eller mindre professionell serietecknare.
 
Cockles and Mussles.
En av Upsalafandoms stamsånger i berusat tillstånd. Se även Lili Marleen.
 
EFSF.
Uttydes Europeisk Förening för Science Fiction. Täckmantel för kongressevenemang och pubmöten i Upsala.
 
Etnocentricitet
skulle man kunna kalla det faktum att Upsalafandom i denna lista vanligen är utbytbart mot M Eriksson, Anglemark och Brown.
 
Magnus Eriksson.E-post
Arbetslös mångsysslare med än mer på sitt samvete. Förgrundsfigur i Gotiska förbundet, och f d medlem av det legendariska paret Magnus & Tony. Ger ut ett och annat fanzine. Far till Disa.
 
Tony Eriksson.E-post
Bor i Gottsunda och piskar upp utvecklingsstörda våldsbrottslingar. Bör ej förväxlas med sin äkta man, Jessica. Aktiv fanzinefan, ger ut bl a Kokosnöten och HENT.
 
Faustus Bidgood.
Figurerar i en kanadensisk amatörfilm av psykedeliskt snitt. Har inget med fandom att göra, men hans nuna figurerar flitigt på vissa Upsalafans rock- och kavajslag. Se även Upsala filmfestival.
 
Flaggbränning.
Se Valborgsmässoafton.
 
Flogsta.
Studentghetto i utkanten av Upsala, används som initiationsrit av flertalet fans. Skådeplats för halva GhöstaCon.
 
Flogsta järngäng.
Lös krets med mondäna inslag med Magnus Eriksson och Mats Henricson som centralgestalter runt åren 1984-86. Åt äcklig mat till dyra viner.
 
Ghösta.
Mimeo tillhörig Anglemark.
 
GhöstaCon.
Kongress i Upsala 4-5 oktober 1985. Först på Teknikum, men avhystes brutalt av en securitasvakt och en hysterisk docent, och fortsatte i källaren på Sernanders väg 15 i Flogsta.
 
Go leor leor freisin.
En löst skissad, aldrig realiserad fri studentakademi med bl a fanniska ämnen; och paraplyorganisation för alla Anglemarks och Erikssons samhälleliga strävanden. Gotiska förbundet kan i viss mån ses som en spin-off av detta mäktiga tankebygge. Se även Storslagna, aldrig realiserade planer.
 
Gotiska förbundet.
Ett studentkårsparti med vagt formulerade åsikter och präglat av en mycket hög grad av anarki. Grundat 1985, ställde upp i kårvalet 1986 första gången. Starkt infiltrerat av fans.
 
Grid Truth.
En metafysisk hypotes om tillvarons egentliga beskaffenhet som framfördes i en kanadensisk amatörfilm. Det är den som ligger bakom när Upsalafans ritar numrerade rutnät på Upsalas gator och kastar oroliga blickar mot himlen. Se även Upsala filmfestival och Faustus Bidgood.
 
Disa Hasselberg
heter Magnus och Ylvas dotter. Då on ännu är oskyldig ska hon väl få slippa figurera vidare i detta sammanhang. Talar lite bantuspråk.
 
Ylva Hasselberg.E-post
Historisk och mor till sin och Magnus dotter. Har under sina tre år som fanne aldrig upphört att värja sig för beteckningen, trots en numera omfattande och definitiv insyltning.
 
Hatt.
Denna typ av huvudbonad bär Robert Brown numera.
 
Gert Helgesson.
Filosof och kårpolitisk quisling. Helt gafierad, men trakasseras ändå av resten av Upsalafandom. Formell ordförande i EFSF.
 
Mats Henricson.E-post
Civilingenjör med ett brinnande intresse för radiomaster. Utgjorde 1983-86 fundamentet för Upsalafandom. Sen flyttade han till Stockholm och försvann ur historien. Klassisk matsare.
 
Herr Schulze.
Hette en mimeo som Magnus ägde.
 
Högröstade skålar för gamla nazistledare
brukar utbringas efter ett par, tre öl på Orvarsmötena. En omgång dylika skålar ledde våren 1986 till ett krogslagsmål på Orvars krog, där Johan och Magnus fick utstå varsin skur av knytnävsslag innan våldsmannen slogs medvetslös.
 
Höstcon.
Annat namn på GhöstaCon.
 
Mikael Jolkkonen.E-post
Kemist med sporadisk fanaktivitet. Talar vitt och brett om 96 %-ig sprit, men dricker mest mellanpilsner. Matsar när det verkligen gäller hade jag först tänkt skriva, men det kan jag ju inte eftersom han har lånat kongressen 1000:-.
 
Jordnötter.
Har bordsgrannen köpt sådana är det fritt fram att förse sig. Förutom jordnötter kan även stundtals stekt potatis. tomater och chips definieras som jordnötter. Öl är dock aldrig jordnötter.
 
Kafékultur
kallas det när sannolikheten för att Robert eller Magnus sitter på Kaffekorgen, Hum-Centrum, Güntherska eller Ofvandahls och bälgar i sig kaffe är mycket större än sannolikheten för att de är på en föreläsning.
 
Kommittén.
EFSF styrande organ, betående av Brown, Eriksson och Helgesson. Beslutsmässigt endast när alla tre träffas samtidigt, vilket aldrig sker.
 
Karin Kruse.
Jurist med inriktning på teodicéproblemet. Har försåtligt infiltrerat Upsalafandom och är nu den osynliga klippa på vilken vi alla vilar. Äger för övrigt en hatad telefonsvarare.
 
Anders Larsson.
Teknolog. Helt gafierad trots envetna degafieringsförsök från vår sida.
 
Lili Marleen.
Den starkt stiliserade versionen av denna sång är en av Upsalafandoms stamsånger i berusat tillstånd. Se även Cockles and Mussles.
 
Matsare.
Blev av naturliga skäl beteckningen på en bangare sedan Henricson visat sig stå för lejonparten av alla matsningar.
 
Matsism
kallas ett idiom introducerat och flitigt brukar av Henricson, t ex "Du, din brända jävel" och "jag blir så trött".
 
Mengele
var en flitig gäst på Orvarsmöten hösten 1987, men har inte synts till på ett bra tag. Hans främsta attribut är hatt, solglasögon, cigarrett och ölflaskor. Robert Brown käner honom bäst.
 
Ailbhe "Bertie" O Corráin.
Mondän visdomslärare och dryckesbroder till ett betydande antal Upsalafans. Undervisade i Orienteringskursen, iriska och welsh innan han våren 1987 flyttade till Bonn.
 
Bertil Olsson.
Se Saken.
 
Orienteringskursen
i keltiska studier ges av engelska institutionen vid universitetet. Här hamnar alla Upsalafans förr eller senare. Se även Bertie O Corráin.
 
Orvars krog
drivs av Norrland studentnation, och är skådeplatsen för merparten av EFSF Orvarsmöten.
 
Orvarsmöten
kallas de varannanvheckliga pubträffar som utgör EFSF huvudsakliga verksamhet.
 
John Sören Pettersson.E-post
Lingvist och egentligen ett Dirty Old Pro nuförtiden. Ger ut Encyklopedia Galactica med viss oregelbundenhet. Uppköpt av en multinationell plastjätte.
 
Rackis
är den trevliga musikpub som ibland får hysa ett och annat Orvarsmöte.
 
Torbjörn Ragnesjö.E-post
Bokbindare och spelförsäljare. Han blir alltid lika glad när vi meddelar att vi har en kongress på gång, och ställer upp och gör en massa grovjobb åt oss. One of the last trufans.
 
Roséns.
Här köper upsalafanen stencilpapper och -färg. Möjligen stenciler också om han inte snor dem av Anglemark (Gestetner) eller Blomskog (Rex Rotary).
 
Saken.
Fysiker med tillnamnet Skoog. Odefinierbar stödtrupp med serconistiska tendenser. Bra grabb.
 
Jessica Santesson.E-post
Bor i Gottsunda och läser till journalistka. Bör ej förväxlas med sin hustru, Tony. Aktiv fanzinefan, ger ut Den mystiska planeten och HENT. Numera stadgad efter en orolig ungdom.
 
Satanister
kallas allmänt medlemmarna i det hemliga Upsala Tolkiensällskap av utomstående. Ett par upsalafans, flera fringefans och Urban Gunnarsson är medlemmar.
 
Vicki Schalin.E-post
Datavetare. Är kanske perifer i upsalafanniska sammanhang, men hör definitivt hemma i den här listan. Käck flicka med fantasyinriktning.
 
Sernanders väg 2.
Klassisk adress i Upsalas fanhistoria. I detta hus bodde ett tag sex fans samtidigt.
 
Sernanders väg 7.
Klassisk adress i Upsalas fanhistoria. I detta hus bodde samtidigt tre av de mest tongivande fansen.
 
Storslagna, aldrig realiserade planer
karakteriserar Upsalafandom lika väl som resten av Sverifandom. T ex minikongresserna på Ofvandahls, NonCon 88, Go leor leor freisin etc.
 
Studentvägen 12.
Klassisk adress i Upsalas fanhistoria. I detta hus bodde ett tag tre ledande fans samtidigt.
 
Lennart Svensson.
Nyvorden kock med stundtals märkliga åsikter. Entusiast som ställer upp när det verkligen gäller. Klassisk fanzined som tyvärr varit tyst ett tag.
 
Teknikum.
Tidvis ett andra hem för Anders Larsson. Även Anglemark och Henricson har ett förflutet här. Ökänt som lokal för halva GhöstaCon.
 
Tills vidare.
EFSF ursprungliga namn då det fortfarande befann sig på försöksstadiet.
 
Träskor.
Denna typ av fotbeklädnad bär Magnus Eriksson året runt.
 
Upsalafandom.
1. Det konglomerat av termer som denna lista definierar. 2. Summan av de individer som figurerar som uppslagsord i denna lista, Henricson och Bertie O Corráin undantagna. Se etnocentricitet.
 
Upsala filmfestival
är en helt mondän tillställning som inträffar vart år i slutet på oktober. Den nämns här p g a de impulser den gett Upsalafandom, t ex genom filmen Faustus Bidgoods fasansfulla äventyr (se Faustus Bidgood och Grid Truth). Gotiska förbundet delar här ut sitt kortfilmspris till publikens jubel.
 
Upsala SF-möte I.
Kongress i Upsala 1963.
 
Upsala SF-möte II.
Annat namn på GhöstaCon.
 
Upsala SF-möte III.
Se dig omkring.
 
Valborgsmässoafton.
Vill du se hela Upsalafandom berusad samtidigt så är det lämpligt att besöka Upsala denna dag vid fyra-femtiden om eftermiddagen. Vill du se den årliga rituella bränningen av svenska flaggan så se till att du står utanför Carolina Rediviva redan klockan 14.55. Denna dag är ett bevis på att Upsala är mest till sin fördel under de gamla keltiska högtiderna Bealtaine och Samhain. Se även Allhelgonaafton.
 
Anders Wännström.
Fysiker som man stundom stöter på på puben. Planerar fannisk come-back när han "får bättre tid", dvs inom en så där tjugo år.
 
Anders Åkerlind.
Systemvetare. Helt gafierad, men lovar sen tre-fyra år att nästa fanzine blir 200-sidigt, offsettryckt, och kommer RSN.